środa, 16 lutego 2011

Tarta zamiast spaghetti

Uwielbiam spaghetti :)

Dziś jednak tarta, która jest pewną odmianą przepysznego spagetti :)

SKŁADNIKI:
1-2 cebule
0,5 kg mięsa mielonego
ciasto francuskie (ze sklepu)
sos do spagetti (kupcie w sklepie lub poproście kogoś starszego o przygotowanie)
ser żółty


PRZYGOTOWANIE:

Poproście kogoś starszego o uduszenie cebulki, do cebuli dodajemy mięso mielone i je podsmażamy. Trochę trzeba osolić i można dodać przypraw i to tyle jeśli chodzi o farsz :)








W naczyniu żaroodpornym rozkładamy ciasto francuskie (na zdjęciach jest papier do pieczenia, ale darujcie sobie go; lepiej posmarować trochę tłuszczem naczynie i bezpośrednio rozłożyć ciasto)










Wystające kawałki ciasta przycinamy i kładziemy na dno (spód będzie odrobinę grubszy)

Następnie wykładamy wcześniej przygotowane mięso.









Farsz polewamy sosem. Ja akurat użyłam sosu słodko-kwaśnego babci Hani. Jak nie macie pod ręką babci Hani i jej sosów, to można kupić w sklepie.










I gotowe. Hm............. jeszcze ser :)



























I wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200stopni) na ok 30 minut.

Dziś pomagała mi w robieniu tarty moja koleżanka Ewa (pięciolatka!)









Gotowe. Choć Ewa nie chciała spróbować, bo w sosie są kawałki warzyw.

Dla mnie pycha i szybko się robi. Tu potrzebna jest jednak czasami pomoc kogoś starszego.

Pozdrawiam i smacznego











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz